کلمه “شامپو” از یک واژه ی هندی به نام چامپانا (Champana) برگرفته شده که در زبان هندی به معنای ماساژ دادن سر است.
تاریخچه شامپو :
پیش از اختراع شامپوهای امروزی، مردم از صابونهایی که با چربی حیوانات ساخته شده بودند موهایشان را میشستند. علاوه بر صابون استفاده از سرکه و آب، چای سیاه، رزماری، زرده تخم مرغ و عصاره نیشکر هم به عنوان شوینده مرسوم بود. همچنین در منابع مختلفی ذکر شده که مردم در زمان های گذشته کمتر موهای خود را میشستند و برای از بین بردن چربی موها از تالک که یک رسوبی طبیعی است و میتواند چربی مو را جذب کند استفاده میکردند.
نمونه های اولیه شامپو در قرن ۱۵ میلادی در هندوستان ساخته شد. این نمونه های اولیه از جوشاندن گیاهی به نام اسپیدونس به دست میآمد و سپس مادهای به نام آملا که نوعی از انگور فرنگی هندی است به آن اضافه میشد.
انتقال اختراع شامپو از هند به سایر کشورها آغاز شد و بعد از اینکه بریتانیا، هند را مستعمره خود قرار داد اختراع شامپو به انگلستان نیز منتقل شد و از آنجا به سایر کشورهای اروپایی انتقال یافت.
کمی بعدتر آرایشگرهای انگلیسی صابون رو می تراشیدند و در آب حل می کردند و به اون گیاه های دارویی اضافه می شد تا موها شون رو براق ، درخشان و خوشبو کنند. این نوع شامپوها به نام ”کیسی هیبرت” انگلیسی ثبت شد.
بنا به قولی ابداع و اختراع شامپو به سرخ پوستان در سال ۱۵۰۰ و محلیان بنگال در سال ۱۷۵۹ میلادی بر می گردد که برای شستن موها از آن استفاده می کردند و برای اولین بار نام خود را در تاریخ برای تولید این محصول ثبت کردند.
شامپوهایی که امروزه استفاده می کنیم، شامپوهای مدرن نامیده می شوند. اولین شامپوهای مدرن و مایع جهان در سال 1927 توسط “هانس شوارتسکف جونیور” آلمانی اختراع و به بازار اروپا عرضه شد.
نحوه انتخاب بهترین شامپو :
برای انتخای شامپوی مناسب باید به چند سوال پاسخ دهید : از شامپوی خود چه انتظاری دارید؟ آیا این شامپو برای جنس موی شما مناسب است؟ نحوه استفاده از آن به چه صورت است؟ و آیا این شامپو با پوست سر شما سازگاری دارد یا نه؟
وظیفه اصلی یک شامپو مناسب، تمیزکردن مو و از بین بردن چربی موها و پوست سر است، به طور کلی شامپوی مناسب برای شما باید با توجه به وضعیت پوست سر شما انتخاب شود و برای درمان موهایتان نیز باید از نرم کنندهای مناسب استفاده کنید، به طور مثال اگر پوست سر چربی دارید ولی موهای شما خشک است باید از شامپویی استفاده کنید که با پوست سرتان سازگار باشد.
همچنین نرم کنندهای را انتخاب کنید که بتواند موهایتان را آب رسانی کند چرا که تامین رطوبت موها، به صورت کامل و مناسب، تنها با انتخاب یک نرم کننده مناسب امکانپذیر میباشد.
شامپوهای مناسب پوست سر چرب :
افرادی که پوست سرشان چرب است میتوانند از شامپوهای حجم دهنده، شامپو تقویت کننده و یا شامپو متعادل کننده (معمولی) استفاده نمایند چرا که میزان رطوبت رسانی این دسته از شامپوها نسبت به انواع دیگر شامپوها، کمتر بوده و میتوانند چربی اضافی پوست سرتان را برطرف نمایند.
* مراقب باشید که بیش از حد موهای خود را خشک نکنید، زیرا خشک کردن بیش از حد موهای سر باعث افزایش تولید چربی بیشتر میشود.
* از استفاده از شامپوهای آب رسان، مرطوب کننده، صاف کننده و شامپوهای مناسب موهای مجعد و فر اجتناب نمایید، زیرا این شامپوها نیز میزان رطوبت پوستسرتان را بالاتر میبرند.
شامپوهای مناسب پوست سر خشک :
بهترین راه خلاص شدن از مشکلات ناشی از خشک شدن پوست سر استفاده از یک شامپوی مناسب میباشد.
اگر پوست سر شما فقط کمی خشک است میتوانید با استفاده از شامپوهایی که رطوبت پوست سرتان را بالاتر میبرند، پوست سر خود را آبرسانی کنید. علاوه بر آن شما نیز میتوانید از شامپوهای مخصوص موهای صاف و یا مجعد نیز استفاده کنید چرا که این محصولات رطوبت پوست سر را افزایش داده برای پوست سر شما مفید هستند.
اگر پوست سرتان بسیار خشک است بهتر است شامپوهایی که فرمولاسیون آن ها مخصوص پوست سر خشک است را تهیه و استفاده کنید. در این دسته از محصولات از عناصری مثل منتول (الکلی که از روغن نعناع استخراج میشود) و یا روغن درخت چای که خواص مرطوب سازی پوست سر را دارند استفاده میشود. همچنین ماده نایسین (Nioxin) نیز می تواند درمانی عالی برای خشکیهای متوسط تا شدید پوست سر باشد.
* از شامپوهای تقویت کننده و حجم دهنده استفاده نکنید چرا که رطوبت مورد نیاز پوست سرتان را از بین میبرند.
* از شامپوهای حاوی سولفات پرهیز کنید، چرا که باعث خشک شدن بیش از حد پوست سر و موهایتان میشوند.
انواع شامپو و کاربرد آن ها :
شامپوی آب رسان و مرطوب کننده :
این دسته از شامپوها موها را مرطوب و براق میکنند و مناسب موهای ضخیم، مجعد و زبر هستند چرا که خواص نرم کنندگی خوبی دارند و موها را لطیف و درخشان میکنند. این شامپوها برای استفاده روزمره نیز مناسب میباشند.
شامپوی حجم دهنده :
شامپوی حجم دهنده بهترین انتخاب برای موهای نازک و نرم هستند. این دسته از شامپوها علاوه بر فراهم کردن رطوبت کافی، آسیبی هم به موها نمیرسانند.
شامپو تقوییت کننده و مغذی :
شامپو تقوییت کننده و مغذی انتخابی مناسب برای موهای هستند که به دلیل دستکاری بیش از حد، رنگ کردن زیاد، دکلره و ... ضعیف و شکننده شدند و آسیب دیدهاند. این دسته از شامپوها حاوی پروتیین بیشتری نسبت به سایر شامپوها هستند که به بازسازی و تقویت موهای شما کمک میکنند.
شامپوی مناسب موهای معمولی :
شامپوهای مناسب موهای معمولی از شامپوها انتخابی کاملا میانه و متعادل هستند و نه بسیار خاصیت مرطوب کنندگی دارند و نه خیلی موهایتان را خشک میکنند و مناسب مصرف روزمره هستند.
شامپو مخصوص موهای مجعد و فر :
این شامپو ها معمولا خاصیت مرطوب کنندگی بالایی دارند و تاثیر به سزایی در از بین بردن وز موهایتان دارند و در عین حال باعث بیش از حد باز شدن مدل فر موهایتان نمیشوند.
نظر خود را بنویسید